נשירת שיער אצל נשים

נשירת שיער ודלילות שיער אצל נשים

היום יותר מבעבר אפשר לראות יותר ויותר נשים סובלות מתופעות של שיער דליל, נשירת שיער ואף התקרחות שיער.
ההתקרחות למרות מה שמקובל לחשוב היא לא רק תופעה שקשורה לגברים והיא גם רלבנטית לנשים.
אז בכדי לדבר ישירות על הבעיה, נבין לרגע את המשוואה של בעיות שיער: דבר ראשון מוצאים מהו הגורם לבעיה – יכולים להיות כמה גורמים כמו שינוי הורמונלי, נטילת תרופות מסוימות, מחלות ועוד מצבים שעלולים להוביל לתוצאה של נשירת שיער במקרה הטוב או לירידה בנפח ודילול במקרה הגרוע, דבר שני – מתאימים טיפול אישי העונה על צרכי הבעיה בכדי לקבל את מקסימום התוצאה האפשרית.

מה מיוחד בנשים

אישה במקרים רבים מבלה הרבה שעות במספרה ומבצעת פעולות כימיות שונות על שערה כמו החלקת, צבע או סלסול. 

אישה עוברת בשלבי החיים השונים שינויים הורמונליים רבים כמו שינויים בגיל ההתבגרות, שימוש בגלולות, שינוי הורמונלי בהריון ולידה, שינויים בגיל המעבר ועוד שינויים – שישפיעו מאוד על מרקם ודילול השיער.
נוסף לזה יש עוד גורמים שמשפיעים כמו שינויי אקלים, שינויים במשקל על ידי דיאטות לא מאוזנות, תרופות שונות, מחלות שמשפיעות על השיער, כל מיני גורמים סביבתיים ובעיקר הרבה הרבה לחץ יום יומי – וקיבלנו את המתכון המנצח לבעיית שיער רצינית.
נשים רבות משקיעות בטיפוח השיער הרבה כסף וזמן ומטריד אותם יותר מגברים מראה של שיער שנראה לא טוב. לכן תופעה של נשירת שיער אצל נשים היא תופעה מטרידה במיוחד שצריך לטפל בה בהתאמה אישית ולבסס הרגלים שיכולים למנוע נשירה עוד בטרם התחילה.

השיער הוא המסגרת של הפנים, ויש לו השפעה רבה על המראה ועל ההרגשה של האישה ולכן, כשיש בו שינוי היא מרגישה מייד ותנסה למצוא פתרון. כשמחפשים פתרון  לבעיות בשיער צריך קודם כל למצוא את הגורם לבעיה וזה על ידי אבחון מקצועי.

למה חשוב לבצע בדיקה ולהבין את גורם הבעיה

כיוון שנשירת השיער היא רק הסימפטום.

האם יש נשירת שיער עקב שינויים פיזיולוגיים והורמונלים שונים שעוברת אישה במהלך חייה?
האם יש נשירת שיער בגלל שימוש מופרז במחליקי שיער שגורמים לשבירת השיער או בפן?
ברור לנו שהטיפול בשני המקרים הינו שונה לחלוטין, בעיה אחת הינה בעיה מדעית וגופנית בעוד שהאחרת קוסמטית אסתטית. השיטה המדעית המקובלת בעולם לאבחון בעיות בשיער היא ביצוע בדיקה מיקרוסקופית של עור הקרקפת והשיער ועל ידי הבדיקה אפשר למצוא את הגורמים לבעיה ולטפל בהם.

כיצד ניתן לטפל בנשירת שיער בקרב נשים

לפני שמחליטים על טיפול כדאי לדעת שהטיפול בנשירת שיער נשים מתמקד בסביבת התפתחותו של השיער – עור הקרקפת ושורשי השיער.

אין תחליף לטיפול ישיר במקום בו מתקיימת הבעיה. שורשי השיער הם הבסיס לחיוניות ולשפע של השיער- באזור זה התאים מתרבים ומתפתחים, הם מלאים חיים ואנרגיה ומאפשרים לשיער את צמיחתו. לעומת זאת, השיער שאנו רואים כבר בעין הינו שיער "מת" ומורכב מתאים לא חיים, לכן רק מה שנעשה לחיזוק שורשי השיער זה מה שיאפשר לנו לבסוף לקבל שיער חזק , בריא ומלא.

וכמשל מעולם הצומח – כדי שצמח יהיה חזק ויצמח, צריך לטפל טוב באדמה על ידי השקייה ודישון שלה כל הזמן וכך השורשים יקבלו אנרגיה – אם זה יעשה כל הזמן נקבל צמח חזק ויפה.

מה עוד ניתן לעשות?
לנשירת שיער אצל נשים אין פתרונות קסם מהירים. צריך לפעול בכמה מישורים כשבאים להתמודד עם בעיית השיער , כדאי להתמקד בפעולות שונות כגון:

• הפחתה במידת האפשר והגנה על שיערנו מדברים מיותרים כמו טיפולים במספרה שמשלבים חומרים כימיים, ושימוש בתכשירים תרופתיים עם תופעות לוואי מזיקות.
• יש לנהל אורח חיים בריא שכולל הפחתת אלכוהול ועישון, תזונה נכונה ופעילות גופנית קבועה
• כדאי להפחית את רמות המתח של הגוף והנפש כי סטרס בעייתי. רצוי להתמקד באהבה רגיעה ומנוחה – זהו לא דבר ברור מאליו באופן בו אנו חיים כיום!

מהי נשירת שיער אצל נשים

נשירת שיער אצל נשים היא בדיוק זה – כאשר אישה חווה אובדן כבד בלתי צפוי של שיער. באופן כללי, אנשים משירים 50 עד 100 שערות בודדות ביום. נשירת שיער היא חלק מאיזון טבעי – חלק מהשערות נושרות בעוד אחרות צומחות. כאשר האיזון מופרע – כששיער נושר ופחות שיער צומח – מתרחשת נשירת שיער. כך שהשם הנכון יותר הוא אובדן שיער. השם הרפואי לאובדן שיער הוא אלופציה.

שיער עובר שלושה שלבים:

שלב האנאגן (שלב הגידול) יכול להימשך בין שנתיים לשמונה שנים. שלב זה מתייחס בדרך כלל לכ -85% עד 90% מהשיער שעל ראשך.

שלב הקטגן (שלב המעבר) הוא הזמן בו זקיקי השיער מתכווצים והוא נמשך כשבועיים-שלושה.

שלב הטלוגן (שלב המנוחה) נמשך בין חודשיים לארבעה חודשים. בסוף השלב הזה השיער נושר.

הרוב המוחץ של זמן השיער על הקרקפת הוא בשלב הצמיחה. רק כ 10% מהזקיקים נמצאים במעבר או במנוחה בכל עת. שיער צומח כשישה סנטימטרים בשנה עבור רוב האנשים.
הדרך הטובה ביותר לחשוב על צמיחת השיער היא לדמיין גן. כמה טוב הצמחים צומחים הוא לחלוטין תוצאה של מה שקורה "מתחת לאדמה".
כמו גינה, מחזור שיער רגיל אמור להוביל לתוצר הסופי שהוא השיער, מחזורי הצמיחה של השיער חשובים מכיוון שכאשר משהו משתבש בהם זה עלול לגרום לנשירת שיער.

יש כמה דברים שעלולים להפריע למחזור – כמו זיהומים , מחלות, תרופות או כימיקלים – יש פוטנציאל למנוע את היווצרות השיער כראוי.

מחזור השיער הוא מאוד דינמי וכל דבר שיכול להפסיק את המחזור יכול לגרום לנשירת שיער.

למרות שנשירת שיער ושיער דליל או קרחת עלולה להיראות כבעיה שבולטת יותר אצל גברים, לנשים יש גם כן בסבירות גבוהה סיכוי לאבד שיער או להגיע למצב של שיער דליל. בדרך כלל הנשים מבחינות בכך בשנות ה -50 או ה -60 לחייהן , אך זה יכול לקרות בכל גיל ומסיבות שונות ומגוונות.

בעת נשירת שיער

מרבית האנשים מאבדים בין 50 ל 100 קווצות שיער בכל יום, ובימים בהם שוטפים את השיער, אנשים יכולים לאבד עד 250 שערות. אך הפתרון הוא לא להימנע משטיפה בניסיון לשמור על השיער, מכיוון שהוא ייפול בסופו של דבר, בכל מקרה.

למי שלא מתכננת לספור את מספר השערות כל יום, יש דרכים לדעת מתי השיער מדלל או הולך לאיבוד בשיעור גבוה יותר. לנשים יש דרך לדעת יותר בקלות. כשאת מתעוררת בבוקר יתכן ותראי כמות גדולה מבדרך כלל על הכרית שלך. כשאת מסרקת את שיערך (במיוחד בלי משיכה, מה שיכול לשלוף את השיער החוצה), תראי יותר שיער מהרגיל שנשאר במסרק.

ישנם גם רמזים חזותיים אחרים שנשים יכולות לחפש לאורך זמן. למרות ששערם של הגברים נוטה לסגת מהמצח או מכתר הראש, נשים נוטות להבחין בדילול בשליש העליון עד למחצית של הקרקפת. כך שלפעמים קו השיער הקדמי שלהן נותר על כנו, נשים עשויות לראות חלק שהולך ומתרחב בהדרגה או לראות יותר מהקרקפת שלהן מהרגיל כשהשיער שלהם נמשך לאחור.

כאשר לקוחה נכנסת עם חששות מאובדן שיער, יש שילוב של מספר דרכים לאבחון. בדרך כלל היא נשלחת לבדיקת דם כדי לוודא שהגורמים לבעיה הם לא מחלה אוטואימונית או בעיות בבלוטת התריס.

דרך נוספת לאבחן מה הבעיה היא פשוט על ידי הסתכלות והאזנה. בדיקה פשוטה של איך נראות האם, הדודות או הסבתות של הלקוחה – אם יש להן אובדן שיער דומה או יותר, יכולה להגיד הרבה על הגורם האפשרי. שימוש במכשיר הגדלה על מנת להסתכל על הקרקפת יכול להראות אם זקיקי השיער של האישה משתנים בגודלם – עם חלקם עבים ואחרים דקים. אלה הם שני סימנים מדויקים לאובדן שיער בדפוס נקבי, הנקראים גם אלופציה אנדרוגנטית.

זהו מצב תורשתי הפוגע במיליוני נשים ברחבי העולם, והוא הסוג הנפוץ ביותר של אובדן שיער. למרות שזה מופיע בעיקר בסוף שנות ה -50 או ה -60 של האישה, זה יכול לקרות בכל עת, אפילו במהלך שנות העשרה.

בדרך כלל, בכל פעם שנושרת שיערה מזקיק שיער רגיל, היא מוחלפת על ידי שיערה שווה בגודלה. אבל אצל נשים עם נשירת שיער בדפוס נקבה, השיער החדש עדין ודק יותר – גרסה ממוזערת יותר של השיער שנשר. זקיקי השיער מתכווצים ובסופו של דבר הם מפסיקים לצמוח לגמרי.

מצבים רפואיים ואחרים

אם זקיקי השיער אחידים בגודלם, או אם נשירת השיער פתאומית, סביר להניח שהיא נגרמת על ידי דבר אחר שאינו תורשה, כמו מצב רפואי שהשתנה.

ישנם מגוון רחב של מצבים רפואיים שיכולים לגרום למצב של נשירת שיער, כאשר חלק מהנפוצים ביותר הם הריון, הפרעות בבלוטת התריס ואנמיה. אחרות כוללות מחלות אוטואימוניות, תסמונת השחלה הפוליציסטית (PCOS) ומצבי עור שונים  כמו פסוריאזיס ודלקת עור סבוראית.

למרות שקיים קשר בין גיל המעבר לאובדן שיער, לא ברור אם באמת יש קשר ישיר. יכול להיות שגיל המעבר ואובדן שיער פשוט מתרחשים באותו גיל.

סיבות אחרות שעלולות  לנשירת שיער כוללות טראומה גופנית כמו ניתוח או מחלה קשה, מצב נפשי של מתח חיצוני, ירידה גדולה במשקל לאורך פרק זמן קצר, לקיחת מנת יתר ויטמין A ועוד רבים נוספים. אובדן שיער יכול להתרחש כמה שבועות עד שישה חודשים לאחר כל אחת מההתנסויות הללו.

מישהו יכול לעבור ניתוח ולהיות בסדר גמור ואז שבועיים אחר כך השיער שלהם מתחיל לנשור וזה יכול להיות מאוד מפחיד כשהוא מתחיל ליפול בגושים גדולים.

טיפוח השיער

דרך אחת נוספת לשיער דק נגרמת על ידי פעולה ישירה של האישה – תסרוקות כמו צמות הדוקות מדי עלולות לגרום לאובדן שיער הנקרא traction alopecia.

כל הדברים שנשים עושות כדי לתחזק את שיערם – צבעים, טיפולים כימיים, מברשות לא טובות, מייבשי שיער או מיישרי שיער – עלולים לגרום לנזק ושבר. זה כולל הברשת יתר וייבוש אגרסיבי בעזרת מגבת כשהשיער רטוב.

למרבה המזל, ברוב המקרים הללו השיער צומח בחזרה או שאובדן השיער הוא הופכי בעזרת טיפולים רפואיים. אבל חשוב לפנות לטריקולוג אם נראה שיש משהו לא בסדר, מכיוון שככל שמתחילים בטיפול מוקדם יותר, הסיכוי לשיפור צמיחת השיער שלך טוב יותר.

דילוג לתוכן
0