מהם קשקשים וכיצד הם נוצרים קשקשים? מה ההבדל בין קשקשת עונתית, קשקשת יבשה או שומנית? איזו מהן יש לכם? מבולבלים? אל תדאגו, יש הסבר פשוט וגם פתרון.
קשקשים בשיער הם תאי עור שנושרים מהקרקפת באופן טבעי בדומה לעור המתחלף בכל חלקי גופנו, מדובר בתאים קטנטנים שלרוב אינם מורגשים לרובנו. התופעה המוכרת לרבים היא הופעת קשקשים לבנים זעירים בשיער הראש או על הכתפיים. שמה הרשמי של התופעה הוא קשקשת, ובניגוד למצופה, היא אינה מחלה, אלא תהליך טבעי מזורז. כלומר, היא מופיעה כאשר עור הקרקפת משיל את התאים המתים שלו מהר יחסית, ובכמות גדולה יותר מהרגיל.
מרבית בני האדם מתמודדים עם קשקשת בשיער בשלב זה או אחר של חייהם. עם זאת, התופעה נפוצה יותר בסוף גיל-העשרה ובקרב בעלי עור שמן או שיער שמן. אלו עשויים להתמודד איתה בעיקר בחודשי החורף – הקשקשת נדירה יותר בקיץ.
כמו כן, בחלק מהמקרים הקשקשים בשיער נגרמים בשל פטרייה, המצויה באופן טבעי על עור הקרקפת.
כאשר הפטרייה מתחילה להתרבות ולייצר מושבות בקרקפת, מופר האיזון הנורמלי. מצב זה העור חש במתקפה, והוא מגיב ביצירת תאים מוגברת.
הקשקשת מתחלקת לשלושה סוגים בעלי מאפיינים שונים:
במצב של קשקשת שומנית, כאשר הקרקפת והשיער לא מטופלים היטב, בריאות השיער נמצאת בסכנה. מדוע? קשקשים אלו עשויים לחסום את פתחי היציאה של השערה, לחנוק את השורש וכתוצאה מכך להביא למצב של נשירת שיער. במקרה כזה, הפטרייה החיה על הקרקפת, הניזונה מחומצות שומניות, תקבל את מזונה בשפע ותשגשג מאוד.
להזנחה של קשקשת שומנית יכולה להיות השפעה נוספת. בעור קרקפת יכולה להתפתח דלקת עד כדי זיהום של ממש. הסימנים לכך הם עור קרקפת אדום, שמנוני, מגרד, מעקצץ, עם ריבוי קשקשים בגוון צהוב עד חום בהיר.
ישנו מגוון רחב של תכשירים בשוק לטיפול בפטריות ובהופעת הקשקשים בשיער, רוב המוצרים מכילים מרכיבים אנטי-פטרייתי. ניתן למצוא תכשירים טבעיים המבוססים על לימון ושמן עץ התה הידועים כפתרון טבעי יעיל להופעת הקשקשים.
לפני שאתם ניגשים לנסות תכשירים שונים לטיפול בבעיה מומלץ לאבחן בצורה מעמיקה יותר את סוג הקשקשים באבחון מקיף באמצעות מיקרוסקופ שיוכל לזהות את סוג הקשקשים ובהתאם לכך לבנות תוכנית טיפולים מותאמת אישית בין אם מדובר במתן לחות והזנה או בניקיון עור הקרקפת. כאשר המטרה היא להגיע למצב של איזון- עור קרקפת בריא וצמיחת שיער בסביבה בריאה ותומכת.